Persoonlijke informatie
Volledige naam: Kris Boeckmans
Bijnaam: Boeckie
Geboortedatum: 13 februari 1987
Geboorteplaats: Malle, België
Lengte: 180 cm
Gewicht: 75 kg

Sportieve informatie
1999-2005: Hoboken WAC
2006: NHT Cycling Team
2007: CLC Team Ingelmunster
2008: Davo-Lotto
2009: Davo-Lotto-Davitamon, stagiair bij Silence-Lotto
2010: Topsport Vlaanderen-Mercator (eerste profjaar)
2011: Topsport Vlaanderen-Mercator
2012: Vacansoleil-DCM
2013: Vacansoleil-DCM
2014: Lotto-Belisol

2015: Lotto – Soudal
2016: Lotto – Soudal
2017: Lotto – Soudal
2018: Team Vital Concept

 

Als vierde jongen in rij zag ik op vrijdag dertien februari 1987 het levenslicht. Leren fietsen zag ik op jonge leeftijd niet zitten, het was een heuse taak voor mijn ouders om mij dit aan te leren (kwestie van met uw twee voeten op de grond te blijven). Tijdens mijn jeugd heb ik altijd aan sport gedaan. In de lagere school was ik lid van de plaatselijke turnkring en daarbij speelde ik bij de basketbalvereniging BOT Schilde, samen met al mijn broers. Mijn ouders daarentegen hadden beiden in verschillende wielerclubs een bestuursfunctie, en zodoende sprong ik als jonge knaap mee op de fiets om dan met de “toeristen” de kilometerkes mee af te malen.

Zo nam ik op 9jarige leeftijd reeds deel aan hun manifestatie van 150 km. Drie jaar lang heb ik moeten wachten vooraleer ik van mijn ouders mocht deelnemen aan mijn eerste wedstrijd. Ik sloot mij aan bij Hoboken Wac en bleef deze club 7 jaar trouw. Vanaf mijn eerste wedstrijd bij de aspiranten heb ik altijd goed mijn mannetje kunnen staan, ook al was ik tegenover mijn leeftijdsgenoten een klein petotterke. Ik behaalde één overwinning als 12jarige aspirant.

Als 13jarige ging ik tweemaal met de bloemen naar huis en won dat jaar zelfs de wegrit en sprint op het BK. Als 14jarige plaatste ik mij meestal in de top 5,maar geen ruikers dat jaar. Mijn overgang naar de nieuwelingen verliep goed, als tweedejaars nieuweling behaalde ik twee zeges en ook verschillende mooie uitslagen waaronder 2de in “De Keizer der Nieuwelingen” te Tielt en eveneens 2de op het PK te Heist op den Berg. Bij de juniors haalde ik het eerste jaar maar één zege. In de winter van 2004 werd ik getroffen door klierkoorts waardoor de voorbereiding voor het komende seizoen veel later kon aangevat worden. In mijn tweede jaar junior behaalde ik drie overwinningen en vele ereplaatsen en onder andere de rode trui in “de ronde van Antwerpen”.

Op 18 november 2005 overleed mijn broer Hans op 22-jarige leeftijd bij een verkeersongeval. Tot op de dag van vandaag zijn dit tragedies die diepe wonden slaan voor mij en mijn familie. In 2006 reed ik voor NHT, ik reed een matig seizoen door vele malen materiaalpech en verschillende valpartijen. Daardoor heb ik mij niet ten volle kunnen bewijzen dat jaar.

In 2007 opteerde ik voor een nieuwe ploeg uit West-Vlaanderen, nl CLC-Ingelmunster. Een ploeg die in mij geloofde en bij deze kon ik een mooi programma rijden. Ik behaalde vele mooie uitslagen, waaronder 2de Zellik-Galmaarden, tweemaal 2de in “De ronde van Vlaams Brabant”,4de in Tarcienne en 3de PK tijd te Malle.

Door dit mooi seizoen heb ik mij ook laten opmerken door vele andere ploegen en koos ik in 2008 voor DAVO cycling team met als ploegleider ex-prof Kurt Van de Wouwer, eveneens laat ik mij begeleiden door een persoonlijke trainer, nl Erwin Borgonjon. Ik verlengde mijn contract voor 2009, de ploeg kreeg een nieuwe naam, nl. DAVO-LOTTO-DAVITAMON en deze wordt tevens de satelietploeg van SILENCE-LOTTO. De overheid heeft mij een gesco-statuut aangeboden(dwz extra begeleiding, testen en selecties nationaal team) Mijn trainer Erwin Borgonjon valt samen met dit project en blijft mij bij deze begeleiden. Al van bij de eerste wedstrijden van het seizoen kon ik mee domineren en ik behaalde 30 top 10 plaatsen op een totaal van 60 wedstrijden, 7 overwinningen schreef ik om mijn palmares voor 2009. Een eindklassement, de puntentrui en ritwinst in de Tryptique Des Monts et Chateaux bevestigden mijn conditie, vervolgens een ritwinst in het Spaanse Tudela en puntentrui in Vuelta a Navarra. Dankzij mijn positieve inzet in nationale selecties om als team te functioneren kreeg ik van bondscoach Dubois een EK ticket en op 5 juli 2009 werd ik te Hooglede-Gits Europees Kampioen. Ik boekte 2maal ritwinst in de Ronde van Antwerpen en omgorde tevens de jongerentrui, als stagair voor Silence-Lotto kon ik Schaal Sels op mijn naam schrijven. Ik kaapte de bergtrui weg in de Ronde van Luik en behaalde een twééde plaats in Paris-Tours. In de Ronde van de Toekomst reed ik 6 dagen rond in de groene trui en mijn deelname aan het WK te Mendrisio weliswaar in functie van, mag toch ook een vermelding krijgen.</p>

Ik tekende voor 2010 bij Topsport-Vlaanderen, een ploeg waar ik verder tot ontbolstering mag komen, onder het toeziend oog van teammanager Christophe Sercu en sportbestuurders Walter Planckaert en Jean-Pierre Heinderickx. Trainer Erwin Borgonjon blijft aan mijn zijde. Na het seizoen mocht ik de trofee van De Jonge Flandrien in ontvangst nemen en op het gala van de Kristallen Fiets werd ik gehuldigd als Beste Jongere 2009.

2010, mijn eerste seizoen als prof werd een jaar met vallen en opstaan. De winter spaarde mij niet van ziekte en ik startte het seizoen met een achterstand. De eerste rondewedstrijd van het jaar moest ik reeds verlaten wegens ziekte.  Traag maar zeker kwam het goed met de conditie en op 7 maart boekte ik mijn allereerste zege als prof in de driedaagse van West-Vlaanderen en tevens een tweede plaats in het eindklassement.  Verschillende toptien plaatsen werden al snel overschaduwd door materiaalpech en opeenvolging van valpartijen, waardoor de schrik er best wel even in zat. Mijn tweede zege boekte ik juni in Ster-Electro toer en wel voor rassprinter Greipel. In augustus wederom tegenslag na contact met een camera, een herstelperiode volgde en terugkeren op het hoogste niveau zat er niet meer in.

In 2011 blijf ik onder contract bij Topsport-Vlaanderen-Mercator, JP Heinderickx verlaat het team en Hans De Clercq doet zijn intrede. De wintervoorbereidingen verlopen perfect, maar in de allereerste wedstrijd van 2011 te Quatar steekt een knieblessure op en mijn voorjaar valt in het water. Na mijn wederoptreden in mei bouwde ik traag maar zeker weer op, helaas kom ik in augustus in botsing met een camera met een hersenkneuzing als gevolg en wederom staat verplichte rust op het programma. In mijn allerlaatste wedstrijd van het seizoen sprint ik nog naar een derde plaats in Münsterland Giro. Voor 2012 en 2013 tekende ik bij de pro-tour ploeg Vacansoleil-DCM.

De voorbereidingen voor het seizoen 2012 werden reeds aangevat in oktober. Mijn nieuwe ploeg ontleedde mijn houding en positie om alles te optimaliseren.

Comments

  1. Simon

    Goede berichten. Mannen geboren op 13 februari hebben nu eenmaal een harde “kop”, eigen ervaring.

    Tot volgend seizoen.

    Da je volgen.

Leave a Comment